Office
Hantera det dagliga arbetet effektivt genom att utforska administrationsinställningarna och lär dig hur du använder Office-modulen.
Ruttoptimering och transportplanering
När dina ordrar har genererats i pinDeliver, antingen genom Excel-uppladdning eller API-integration, är nästa steg att påbörja ruttoptimering och planering. Tidpunkten för denna optimeringsprocess varierar mellan företag. Vissa väljer att utföra ruttplanering dagen innan de planerade leveranserna, medan andra föredrar sista-minuten-planering precis innan de lastar sina fordon. Själva ruttoptimeringsprocessen kan genomföras på några minuter.
Vanligtvis är ruttplaneringsprocessen automatiserad, vilket gör att du enkelt kan bekräfta de föreslagna rutterna och tilldela förare. Det är dock värt att notera att manuella justeringar av föreslagna rutter, inklusive ändringar och tillägg av nya rutter, är fullt möjliga.
För en omfattande demonstration av ruttplaneringsfunktionen, titta på videon nedan.
Starta ruttoptimering
För att starta ruttoptimeringen för en specifik planeringsorder, klickar du helt enkelt på ordernamnet. Om pinDeliver inte kunde hämta koordinater för vissa kundordrar, kommer du att få upp en lista över dessa ordrar som kräver manuell korrigering. Annars kommer du att dirigeras direkt till fordonslistan.
Fordonslistan visar alla tillgängliga fordon som är kopplade till den leveransgrupp som planeringsordern tillhör. Du har flexibiliteten att avmarkera de fordon du inte vill inkludera i denna ruttoptimering. Dessutom kan du ändra fördefinierade värden för varje fordon specifikt för denna ruttoptimering, medan standardvärdena förblir oförändrade för framtida ruttoptimeringar.
För att starta optimeringsprocessen, klicka på Utför automatisk ruttning. Beroende på hur komplex planeringsordern är kan ruttningsprocessen ta olika lång tid, men vanligtvis är ruttingen slutförd på under en minut.
Orderuppladdning via Excel
Ett enkelt sätt att importera ordrar till pinDeliver är genom att använda ett Excel-ark. Detta eliminerar det omedelbara behovet av att utveckla en integration, men det är värt att notera att denna integrationsuppgift ofta blir nödvändig i framtiden. Många företag börjar med Excel-importfunktionaliteten och går sedan vidare till fas två, där de upprättar integrationer från sitt ERP- eller WMS-system.
För att se hur man laddar upp via Excel, titta på videon nedan.
Excel-arket är inte begränsat till en specifik mall. När du laddar upp Excel-filen blir du ombedd att mappa dess kolumner till motsvarande fält i pinDeliver. Därefter, när du laddar upp en annan Excel-fil, kommer pinDeliver att spara dina tidigare fältmappningar för att förenkla processen. Du behöver bara bekräfta att den nya filen har samma struktur.
De obligatoriska fälten inkluderar: Namn, Adress, Stad och Paket. Paket kan hanteras på två olika sätt. Du kan antingen tilldela en kolumn för varje pakettyp (beskrivning), eller så kan du sammanfatta all paketinformation i en enda cell. Om du väljer separata kolumner för varje pakettyp, se till att dessa kolumner är placerade längst till höger i filen.
Exempelfiler
Nedan hittar du två exempel på Excel-filer som illustrerar olika tillvägagångssätt för att representera paketinformation. Det första exemplet visar separata kolumner för antalet lådor och antalet påsar. I det andra exemplet är dessa två värden kombinerade i en enda cell, där ett semikolon fungerar som separator.
Hur du laddar upp Excel
Börja med Lägg till order för att komma åt import-sidorna.
På import-sidan börjar du med att definiera Ordernamn, Leveransgrupp och Leveransdatum. Därefter kan du välja din Excel-fil genom att klicka på Välj fil. Avsluta genom att starta uppladdningsprocessen genom att klicka på Ladda upp Excel-fil. Om du väljer Ladda upp till inkorg kommer ingen order att genereras omedelbart; detta kommer att hanteras vid ett senare tillfälle inom inkorgen.
När du importerar en Excel-fil för första gången kommer du sannolikt att stöta på många röda varningar, eftersom du ännu inte har kopplat Excel-kolumnerna till motsvarande pinDeliver-fält. Obligatoriska fält som måste kopplas är: Namn, Adress, Stad och Paket.
I exemplet nedan har följande fält kopplats i följande ordning:
- Spårningsnummer
- Kundens namn
- Adress
- Postnummer
- Stad
- Mobilnummer
- Kundinformation 1
- Tidsfönster start
- Tidsfönster slut
- Vikt enheter
- Volym enheter
- Paket start (använd Paket istället om två värden är sammanfogade i en kolumn)
- (Ej vald) – (Eftersom Paket start är vald)
När du har mappat de önskade kolumnerna (observera att det inte är obligatoriskt att mappa alla kolumner), kan du fortsätta genom att klicka på Skapa order. Om dessa ordrar är avsedda för en Click & Collect-beställning, måste du först välja Gör ordern till en hämtningsorder. Om du inte gör det kommer du att behöva starta om importprocessen.
Om alla beställningar har korrekta adresser som kan matchas med godkända latitud- och longitudkoordinater kommer du att dirigeras till optimeringssidan. Här kan du välja vilka fordon du vill använda, som visas nedan. Om du istället föredrar att inte utföra ruttoptimering just nu, klicka bara på Avbryt för att fortsätta med importen av dina kundordrar utan ruttoptimering.
Click & Collect
Med pinDelivers Click & Collect-funktionalitet kan du implementera ett professionellt tillvägagångssätt när kunder besöker ditt lager för att personligen hämta sina varor. Processen för att skapa kundorder är densamma som för vanliga leveransorder. Det är viktigt att notera att när du använder Click & Collect måste din leveransgrupp vara konfigurerad för att använda depå.
Om du importerar ordrar från en Excel-fil rekommenderar vi att du laddar upp alla kundorder för en given dag samtidigt. Detta kommer att sammanföra alla kundorder till en enda hämtningsorder. Under Excel-uppladdningar, se till att markera kryssrutan märkt Gör ordern till en hämtningsorder, som visas i bilden nedan. Alternativt, om ordrar genereras via en integration, ställ in ordertypen på collect. Detta gör det också möjligt att lägga till ordrar till en befintlig hämtningsorder, även om den hämtningsordern har låsts eller påbörjats.
När hämtningsordern har genererats är det dags att påbörja hämtningsprocessen så att kunderna kan hämta sina varor. Klicka på Lås-knappen för att säkra hämtningsordern, och klicka därefter på Starta hämtning-knappen. Dessa åtgärder utförs vanligtvis efter varandra, men hämtningen kan naturligtvis starta vid ett senare tillfälle om så önskas. Till exempel kan du välja att förbereda och låsa hämtningsordern dagen innan och sedan skicka SMS-meddelanden till kunderna dagen därpå när du klickar på Starta hämtning.
Du kan följa upp hämtningsorderns framsteg. När kundordrar har hämtats kommer de att flyttas till det nedre vänstra hörnet. Vanligtvis finns det inget behov av att manuellt välja ordrar som inte har hämtats, om du inte väljer att göra det.
Kundinformation för hämtningsordrar
Kundkommunikationen för hämtningsordrar är ganska lik den för leveransordrar. En allmänt använd meddelandekonfiguration visas i tabellen nedan, med små variationer beroende på om kundordrar laddas upp från Excel eller via en integration.
Du kan konfigurera meddelandeinställningar i avsnittet Admin/Inställningar/SMS. Alternativt, för avsändarspecifika meddelanden, har du möjlighet att ställa in unika meddelanden för varje avsändare.
Händelse | Beskrivning | Excel-uppladdning | Integration |
---|---|---|---|
Skicka SMS när en kund skapas | Denna funktion säkerställer att så snart en ny kund skapas inom ditt system, skickas en SMS-notifikation automatiskt till dem. Systemet är utformat för att sömlöst integreras med befintliga insamlingsbeställningar när kunder läggs till i dessa beställningar och knapparna Lås och Starta insamling aktiveras. Vi rekommenderar att du utformar SMS som om insamlingsprocessen har påbörjats. | X | X |
Skicka SMS till kunder när föraren börjar hämta | SMS skickas när knappen Starta hämtning trycks. | X | |
Skicka SMS till kunder när leveransen inte har hämtats | SMS skickas till alla kunder som inte har hämtat sina ordrar när hämtningsordern markeras som slutförd. | X | X |
Bilderna nedan visar exempel på SMS-meddelanden för dessa tre scenarier.
Bilderna nedan visar exempel på kundens informationssida som kunderna kan komma åt. QR-koden kan nås genom att klicka på paketikonen som finns i det nedre högra hörnet av kartbilden. Denna QR-kod används när lagret använder Hubb-appen för att leverera upphämtningsordrar.
Leverera en upphämtningsorder
När kunden anländer för att hämta sin order har du två olika metoder för att markera ordern som hämtad; antingen via pinDeliver Office eller via Hubb-appen.
Leverans från Office
För att markera en kundorder som upphämtad med hjälp av Office, klicka helt enkelt på OK-knappen. Om du vet att kunden inte kommer att hämta ordern, välj Ej upphämtad. I detta fall, om kunden planerar att hämta ordern en annan dag, måste du flytta ordern till en annan upphämtningsorder. För att göra detta, markera ordern till höger och välj alternativet att flytta den till en annan upphämtningsorder från menyn, till exempel en upphämtningsorder som är schemalagd för dagen efter.
När alla kundorder har hämtats kan du avsluta upphämtningsordern genom att välja Lås hämtning.
Leverans från Hubb-appen
Ett enkelt sätt att markera en kundorder som upphämtad är att använda Hubb-appen. Tryck bara på knappen Skanna QR, så aktiveras kameran. Skanna sedan QR-koden från kundens telefon, bekräfta upphämtningen i popup-fönstret, och du är klar.
Slutför upphämtningsorder
För att slutföra upphämtningsordern, vanligtvis när alla hämtningsordrar har blivit upphämtade, klickar du bara på Slutför upphämtning. Om det finns några ordrar som inte har hämtats, kommer kunderna att få SMS-meddelanden om du har konfigurerat detta i SMS-sektionen.
Förare
När du är nöjd med ruttoptimeringen är nästa steg att tilldela förare till varje rutt. Det är viktigt att notera att en förare inte betraktas som en användare i pinDeliver-systemet. Istället får förarna sina ruttinstruktioner som en länk, som vanligtvis skickas till deras mobiltelefoner, även om e-post också är ett alternativ. Du kan specificera om en förare är tillgänglig för alla leveransgrupper eller endast vissa utvalda, som beskrivs nedan.
En förare ställs in med ett namn, men du kan också skapa generiska förare. Istället för att använda individuella förnamn och efternamn kan du tilldela generiska namn som ”Förare bil 1” eller liknande. Detta tillvägagångssätt är särskilt användbart när du använder telefoner som är kopplade till specifika fordon snarare än individuella förare.
För att skapa en ny förare, gå till Admin/Chaufförer i huvudmenyn. En lista över alla förare kommer att visas, och du kan enkelt klicka på Lägg till ny förare längst ner på listan. För att göra ändringar i en befintlig förare, klicka på förarens namn eller knappen Redigera för att komma åt förarens profil.
Fyll i alla tillämpliga fält på förarkortet och klicka på Skapa förare för att spara informationen. Se bilden och fältförklaringarna nedan för vägledning.
Fält | Förklaring |
---|---|
Förnamn | Ange förarens förnamn här. Alternativt kan du använda ett beskrivande namn om du tilldelar generiska förare, till exempel ”Förare Bil 1”. |
Efternamn | Ange förarens efternamn. |
Mobiltelefonnummer | Ange förarens mobiltelefonnummer. Detta telefonnummer kommer att användas för att skicka en länk till GO-appen till föraren. Denna app visar rutten och gör det möjligt för föraren att utföra leveranser. |
E-postadress | Ange förarens e-postadress. Denna e-postadress kommer också att användas för att skicka en länk till GO-appen till föraren. |
Språk | Specificera det föredragna språket för kommunikation med föraren och för GO-appen som föraren kommer att använda. |
Leveransgrupper | Här kan du specificera de leveransgrupper som föraren ska vara tillgänglig för. Detta innebär att föraren endast kommer att visas i listan över tillgängliga förare för tilldelning till en rutt om den rutten tillhör en av dessa specifika leveransgrupper. |
Fordon
Efter ruttoptimeringen är nästa steg att tilldela ett fordon till varje rutt. Varje fordon måste vara kopplat till en specifik leveransgrupp och kommer endast att vara tillgängligt för rutter inom den angivna gruppen. Varje fordon har fastställda parametrar, inklusive tillgänglighetstid, startposition och valfria begränsningar såsom viktkapacitet, volym, sträcka och mer.
När du lägger till ett fordon i pinDeliver kan du ange relevanta specifikationer och eventuella tillämpliga begränsningar för varje fordon. Om du har flera fordon med identiska specifikationer och begränsningar kan du förenkla processen genom att skapa ett (1) fordon och använda fältet Maximalt antal resurser för att indikera att du har flera fordon med samma specifikationer.
För att skapa ett nytt fordon, gå till Admin/Fordon i huvudmenyn. En lista över alla skapade fordon kommer att visas, och du kan enkelt klicka på Lägg till nytt fordon längst ner på listan. För att göra ändringar i ett befintligt fordon, klicka på fordonets namn eller välj knappen Redigera för att komma åt fordonets kort. Du har också möjlighet att duplicera befintliga fordon när du skapar flera identiska eller liknande fordon.
Fyll i alla relevanta fält på fordonets kort och klicka sedan på Skapa fordon för att spara informationen. Se bilden och fältförklaringarna nedan för vägledning.
Fält | Förklaring |
---|---|
Fordonsnamn | Ett namn för fordonet eller gruppen av fordon med identiska specifikationer. |
Maximalt antal resurser | Om du har flera fordon med exakt samma specifikationer och begränsningar kan du specificera kvantiteten här istället för att registrera varje fordon individuellt. |
Extern resurs-ID | Ett externt identifieringsnummer som kan användas vid integration med externa system. Används endast när det finns en enda resurs (Maximalt antal resurser = 1). |
Arbetstidens start | Den tidigaste tiden på dagen då fordonet är tillgängligt för att börja arbeta. Om det inte alltid är samma tid, använd alternativet ”Fast starttid”. |
Arbetstidens slut | Den senaste tiden på dagen då fordonet är tillgängligt. Om en ”Slutadress” är angiven, bör fordonet återvända dit innan denna tid. |
Fast starttid | Välj detta alternativ om fordonet alltid startar vid samma tid varje dag, med Arbetstidens start som starttid. |
Rast (i minuter) | Ange en paustid som ska planeras ungefär efter den angivna Maximala arbetstiden utan paus. |
Maximal arbetstid utan rast | Den ungefärliga maximala arbetstiden innan en paus är schemalagd för fordonet. |
Timtaxa (i SEK) | Ange en timtaxa i svenska kronor (SEK) för användning av fordonet. |
Startadress | Adressen där fordonet börjar sin rutt varje dag. Den behöver inte vara densamma som depåadressen för en leveransgrupp. Rutten börjar med att vägleda fordonet till depåadressen. |
Slutadress | Adressen där fordonet bör avsluta sin rutt varje dag. Resan från den sista stoppet till slutadressen kommer att ingå i rutten. Om ingen slutadress är angiven, kommer rutten att ha ett ”öppet slut”. |
Maximal arbetstid | Den maximala totala arbetstiden för fordonet. Detta innebär att den dagliga tillgängliga arbetstiden kan vara kortare än tiden mellan Arbetstidens start och Arbetstidens slut. |
Maximal sträcka | Definierar den maximala tillåtna körsträckan i kilometer för fordonet. Detta används vanligtvis för elfordon med en maximal räckvidd innan de behöver laddas om. |
Maxvikt (0=obegränsad) | Den maximala lastvikten som fordonet kan bära, med en enhet som du definierar (använd samma enhet som dina ordrar). Ruttoptimeringen säkerställer att fordonen inte blir överlastade. Dock kan manuellt flyttande av kundordrar mellan fordon leda till överbelastning om du inte optimerar om fordonen och räknar om leveranstiderna. Om så är fallet, använd funktionen Räkna om leveranstider. |
Maximal volym (0=obegränsad) | Den maximala volymkapaciteten som fordonet kan rymma, med en enhet som du definierar (använd samma enhet som dina beställningar). Ruttoptimeringen säkerställer att fordonen inte blir överlastade. Dock kan manuellt flyttande av kundbeställningar mellan fordon leda till överlastning om du inte reoptimerar fordonen och räknar om leveranstiderna. Om så är fallet, använd funktionen Räkna om leveranstider. |
Maximal volym 2 (0=obegränsad) | En ytterligare volymkapacitet. Till exempel kan Maximal volym användas för kapacitet för kylvaror, medan Maximal volym 2 kan användas för kapacitet för frysvaror. |
Leveransgrupp | Tilldela fordonet till en specifik leveransgrupp. Fordonet kommer endast att vara tillgängligt för denna specifika leveransgrupp, vilket säkerställer att olika lager har tillgång till sina egna fordon om de är uppsatta som separata leveransgrupper. |
Transportör | Koppla fordonet till en specifik transportör eller logistikpartner om det är nödvändigt. |
Använd standardförare | Om detta fordon vanligtvis körs av en specifik förare kan du välja föraren här för att göra den till standardförare under ruttplaneringen. |
Aktiveringskostnad | Ett värde som bestämmer hur lätt det är att lägga till ett annat fordon i ruttoptimeringen. Ett högre värde innebär att mer tidsbesparing krävs innan ett ytterligare fordon läggs till. |
Fordonstaggar. Flera taggar separeras med semikolon, t.ex. ”etikett1;etikett2” | Använd taggar för att beskriva specifika fordonsfunktioner som kylförvaring eller zonklassificering. När du skapar en kundorder kan du specificera en eller flera fordonstaggar, vilket säkerställer att beställningen endast planeras på ett fordon som matchar dessa taggar. Ett fordon med taggar kan fortfarande hantera beställningar utan taggar. |
CO2/km (i gram, heltal) | Ange mängden koldioxidutsläpp som produceras per kilometer som fordonet kör. |
Använd individuell hastighetsfaktor | Välj detta alternativ om du vill justera den beräknade hastigheten för detta fordon i ruttoptimeringen. |
Hastighetsfaktor (i procent) | Denna faktor specificerar hur snabbt fordonet bör beräknas för ruttoptimering jämfört med hastighetsgränsen. Detta är användbart för större fordon med olika hastighetsöverväganden. |
Leveransgrupp
Leveransgrupper är viktiga när du planerar i pinDeliver, eftersom de hjälper till att organisera olika enheter. Enheter kan kopplas till en eller flera leveransgrupper, vilket gör det enklare att dela upp leveranser i planeringsordrar. Denna uppdelning kan baseras på faktorer som olika lagerplatser eller användarbehörigheter. Det är viktigt att notera att en leverans endast kan kopplas till en leveransgrupp. Därför kan planeringsordrar endast bestå av leveranser som tillhör samma leveransgrupp, vilket resulterar i rutter som uteslutande innehåller leveranser från den gruppen. Det är helt möjligt att ha flera planeringsordrar för samma leveransgrupp schemalagda för samma dag.
Varje leveransgrupp kan också tilldelas en depå, som fungerar som en lastningsplats. Depån behöver inte nödvändigtvis vara fysiskt belägen där fordonen börjar sina rutter. Dock blir en depå obligatorisk när du använder dynamiska hämtningar och leveranser eller omlastningsfunktioner. Om du planerar att inkludera lastningstid i dina rutter är det också obligatoriskt att använda depåer.
För att skapa en ny leveransgrupp, gå till Admin/Leveransgrupper i huvudmenyn. En lista över alla skapade leveransgrupper visas, och längst ner på listan kan du klicka på Lägg till ny leveransgrupp för att skapa en ny.
Fyll i alla relevanta fält på leveransgruppens kort och klicka sedan på Skapa leveransgrupp för att spara dina ändringar. Se bilden och fältförklaringarna nedan för ytterligare vägledning.
Fält | Beskrivning |
---|---|
Namn | Namnet som visas i listor som är synliga för användare. |
Identifierare | En intern kod som används för integrationsändamål. |
Använd depåer | Ändra till ”Ja” om du vill använda standard lastningstid, omlastning eller dynamiska hämtningar och leveranser. |
Depåadress | Adressen till den fysiska depån, som används vid ruttoptimering för att planera fordonens rutter till depån innan starten. |
Standard stopptid | Standard stopptid (i minuter) om ingen annan stopptid importeras för en specifik beställning. |
Extra stopptid för lägenheter | Ytterligare minuter som läggs till Standard stopptiden för kundordrar som levereras till lägenheter. |
Extra stopptid för företag (min) | Ytterligare minuter som läggs till Standard stopptiden för kundordrar som levereras till företag (se fältet B2B i en leverans). |
Fast stopptid på depå | Stopptiden på en depå, som används för både initial lastning och omlastning. |
Tillämpa omlastning vid optimering |
|
Unik Click & Collect-text för kundsidan | Text som visas på kundsidan för upphämtningsordrar. Denna unika text visas inte för leveranser. |
Unik text för kundsidan | Text som visas på kundsidan. |
Användare
För att komma åt och använda pinDeliver för planering och uppföljning behöver du ha ett registrerat användarkonto. Detta gäller alla användare förutom förare som använder Go-appen för sina arbetsuppgifter och startar appen via en klickbar länk, istället för att använda ett traditionellt användarnamn och lösenord.
Användarkonton i pinDeliver kan konfigureras med olika behörigheter, vilket ger åtkomst till specifika funktioner och leveransgrupper.
När du skapar ett nytt pinDeliver-konto genereras en användare automatiskt. Du har dock möjlighet att lägga till ett obegränsat antal användare vid behov.
Det finns tre olika inloggningsmetoder tillgängliga:
- Användarnamn och lösenord
- Microsoft Office 365-inloggning
- API-inloggning (Observera: Det rekommenderas inte att använda en API-användare för gränssnittsloggning)
För att skapa en ny användare, gå till Admin/Användare i huvudmenyn. En lista över alla befintliga användare visas, och du kan helt enkelt klicka på Lägg till ny användare längst ner på listan. Användarinställningar är organiserade i olika flikar, som beskrivs nedan. Fyll i de relevanta fälten på användarkortet och klicka på Skapa användare för att spara användarprofilen. För detaljerade förklaringar av varje flik och dess fält, se bilden och fältbeskrivningarna nedan.
Grundläggande information
Den första inställningsfliken är den grundläggande konfigurationssektionen, där du anger nödvändig information som användarens namn och relaterade detaljer.
Fält | Beskrivning |
---|---|
Användarnamn | Användarens användarnamn vid inloggning. Om Office 365 används som inloggningsmetod, bör detta vara Office 365-kontot, vanligtvis användarens e-postadress. |
Förnamn | Användarens förnamn |
Efternamn | Användarens efternamn |
Språk | Välj språkpreferens för pinDeliver-gränssnittet för den specifika användaren. |
Telefonnummer | Användarens telefonnummer (för referens) |
E-post | Användarens e-postadress |
Använd för API | Ange om användaren ska användas för integrationsändamål. Om valt, krävs en API-nyckel som kan genereras genom att klicka på Ny nyckel. |
Lösenord | Ställ in ett lösenord för användaren. Detta lösenord måste ändras vid användarens första inloggning. Det används inte för Office 365- eller API-användare. |
Bekräfta lösenord | Ange samma lösenord igen för bekräftelse. |
API-nyckel | Visar den genererade API-nyckeln för en API-användare |
Behörigheter
Efter att ha skapat användaren är nästa steg att tilldela behörigheter till dem. Behörigheter avgör användarens åtkomst till olika funktioner i pinDeliver. Du kan individuellt välja specifika funktioner för varje användare. Nedan hittar du förslag på användarbehörighetsgrupper för olika användarroller, men valet beror till slut på ditt företags behov och preferenser.
Behörigheter | Beskrivning |
---|---|
Optimera rutt | Ger användaren möjlighet att utföra ruttoptimering och göra ändringar i befintliga rutter. |
Tilldela rutt | Gör det möjligt för användaren att tilldela förare till specifika rutter. |
Hantera fordon | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort fordon. |
Hantera förare | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort förare. |
Hantera leverensgrupp | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort leveransgrupper. |
Hantera användare | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort användarkonton. |
Visa rapporter | Gör det möjligt för användaren att visa och exportera uppföljningsrapporter. |
Hantera avsändare | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort avsändare. |
Hantera ordrar | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort planeringsordrar och kundordrar. |
Skicka kundmeddelanden manuellt | Gör det möjligt för användaren att manuellt skicka meddelanden till kunder från Office-gränssnittet. |
API-dokumentation | Ger åtkomst till API-menyn. |
Administrera företag | Gör det möjligt för användaren att administrera företagsinställningar som gäller för hela licensen (alla leveransgrupper, avsändare, etc.). |
Kan se förarens kontaktuppgifter | Ger åtkomst till att se förardetaljer som telefonnummer och e-postadresser. |
Hantera enkäter | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort undersökningar samt aktivera/avaktivera dem. |
Hantera trafikrestriktioner | Gör det möjligt för användaren att lägga till, ändra och ta bort trafikrestriktioner för hela licensen. |
Behörighetsgrupper / Användarroller
Fördefinierade behörighetsgrupper, även kända som användarroller, erbjuds inte i pinDeliver. Denna flexibilitet gör det möjligt för varje företag att anpassa behörigheterna efter sina unika krav. Nedan följer förslag på användarroller. En specifik användare kan ha flera roller, vilket möjliggör en kombination av behörigheter efter behov:
- Transportplanerare: Användare med denna roll fokuserar på transportplanering.
- Kundtjänst: Användare med denna roll hanterar kundtjänstärenden.
- Administratör: Administratörer har befogenhet över olika systeminställningar.
- Superuser: En ”Superuser” har omfattande åtkomst och kontroll inom systemet, ofta en kombination av ovanstående roller.
Behörighet | Transportplanering | Kundtjänst | Administratör | Superuser |
---|---|---|---|---|
Optimera rutt | X | |||
Tilldela rutt | X | |||
Hantera fordon | X | X | ||
Hantera förare | X | X | ||
Hantera leveransgrupp | X | X | ||
Hantera användare | X | X | ||
Visa rapporter | X | X | X | |
Hantera avsändare | X | X | ||
Hantera ordrar | X | |||
Skicka kundmeddelanden manuellt | X | |||
API-dokumentation | X | |||
Administrera företag | X | |||
Kan se förarnas kontaktuppgifter | X | X | ||
Hantera enkäter | X | |||
Hantera trafikrestriktioner | X | X |
Företag
I denna flik bestämmer du vilka företag användaren ska kunna komma åt. I de flesta fall kommer användare endast att ha tillgång till sitt eget företag.
Leveransgrupper
I denna flik specificerar du vilka leveransgrupper en användare ska kunna komma åt. Som standard har användare tillgång till alla leveransgrupper, så några ändringar behövs inte. Om du behöver begränsa åtkomsten kan du välja Endast åtkomst till följande leveransgrupper och sedan använda drag-and-drop för att flytta leveransgrupper från den röda Ingen åtkomst-sektionen till den gröna Åtkomst-sektionen till vänster. Du kan också använda pilarna mellan sektionerna för att flytta alla grupper samtidigt, vilket kan vara användbart om en användare ska ha tillgång till de flesta eller bara några få leveransgrupper och du vill lägga till eller ta bort åtkomst därefter.
Avsändare
I denna flik specificerar du vilka avsändare en användare ska kunna komma åt. Som standard har användare tillgång till alla avsändare, så några ändringar behövs inte. Om du behöver begränsa åtkomsten kan du välja Endast åtkomst till följande avsändare och sedan använda drag-and-drop för att flytta avsändare från den röda Ingen åtkomst-sektionen till den gröna Åtkomst-sektionen till vänster. Du kan också använda pilarna mellan sektionerna för att flytta alla avsändare samtidigt, vilket kan vara användbart om en användare ska ha tillgång till de flesta eller bara några få avsändare och du vill lägga till eller ta bort åtkomst därefter.
Avsändare
Varje kundorder är kopplad till en avsändare. Detta kan till exempel vara transportföretaget som hanterar leveransen eller återförsäljaren som sålde varorna. Varje kundorder kan ha endast en avsändare, men inom en planeringsorder kan olika kundorder ha olika avsändare. Avsändare spelar en avgörande roll i kundkommunikationen genom att informera mottagare om varornas ursprung. Därför varumärkesanpassas varje kundorder baserat på avsändaren, även om flera avsändare delar samma rutt och fordon.
Avsändare kan varumärkesanpassas med distinkta logotyper, färger, instruktionstext och kundtjänsttelefonnummer, som visas på kundsidan (GET-sidan).
Som standard innehåller pinDeliver en primär avsändare. Det innebär att om du inte specificerar en särskild avsändare för en kundorder, kommer den primära avsändaren att användas.
För att skapa en ny avsändare, navigera till Admin/Avsändare i huvudmenyn. En lista över alla avsändare kommer att visas, och du kan klicka på Lägg till ny avsändare längst ner på listan för att skapa en ny. För att ändra en befintlig avsändare, klicka på avsändarens namn eller på knappen Redigera för att komma åt avsändarkortet.
Avsändare
Huvudfliken för avsändaren ger viktiga detaljer om avsändarens namn och kontaktinformation. Fyll i alla relevanta fält på avsändarkortet och klicka sedan på Skapa för att spara informationen. Se bilden och fältförklaringar nedan för vägledning.
Fält | Beskrivning |
---|---|
Avsändare | Det officiella namnet på avsändaren, som visas för slutkunden. |
SMS-avsändare | Ett kort namn, upp till 11 tecken, som visas som avsändarnamn för SMS. |
Avsändar-ID | Ett unikt identifierare som används för integration eller Excel-uppladdningar av kundbeställningar. |
Kundtjänstnummer | Telefonnummer till avsändarens kundtjänst, som visas för slutkunden. |
Kundtjänst E-post | E-postadress till avsändarens kundtjänst, som visas för slutkunden. |
Gatuadress | Gatuadress till avsändaren, som visas för slutkunden. |
Postnummer | Postnummer till avsändaren, som visas för slutkunden. |
Stad | Staden där avsändaren är belägen, som visas för slutkunden. |
Inställningar
Anpassade inställningar för individuella avsändare gör att du kan skräddarsy kommunikationen baserat på avsändarens identitet. Denna flexibilitet möjliggör särskild meddelandehantering eller SMS-utlösare beroende på avsändaren.
I pinDeliver är en standardavsändare en grundläggande funktion. Om en kundorder inte tilldelas en specifik avsändare, kommer standardavsändaren automatiskt att tillämpas.
Fält | Beskrivning |
---|---|
Tillåt ändring av avsändarinställningar | Gör det möjligt att ställa in unika alternativ för en specifik avsändare. |
Visa paket på kundsidan | Visar paket på kundens sida. |
Tillåt digital signatur | Tillåter kunder att signera digitalt vid leverans. |
SMS
Om du vill ha unika SMS-mallar eller utlösare för en specifik avsändare kan du ställa in dem på den här sidan. Du hittar detaljerade förklaringar av dessa SMS-mallar och utlösare i fliken för SMS-inställningar.
E-post
Om du vill ha anpassade e-postmallar eller utlösare för en specifik avsändare kan du konfigurera dem på den här sidan. Detaljerade förklaringar av dessa e-postmallar och utlösare finns i fliken för e-postinställningar.
Tema
På den här fliken kan du anpassa utseendet på kundinformationssidan. Om du inte lägger till några färger eller bilder här kommer standardinställningarna för avsändaren att tillämpas. Eftersom pinDeliver tillåter flera avsändare (en per kundorder) kan du ge kunderna ett unikt utseende baserat på vilken avsändare som hanterar varorna.
Fält | Beskrivning |
---|---|
Ljus färg | Bakgrundsfärg i textområden på kundinformationssidan. En rekommenderad färgkod är #F0F0F0, eftersom den ger en ljus men inte helt vit bakgrund. |
Textfärg | Textfärg för huvudtexter (se förklarande text under fältet Förarens anteckningar i det högra exempelbilden nedan). |
Mörk färg | Bakgrundsfärg på tidsschema-skylten på första sidan och rubriktexter (se rubriktexten Föraranmärkningar i exemplet till höger nedan) |
Avsändarlogotyp | Klicka på knappen för att ladda upp en fil som kommer att visas i det övre vänstra hörnet av kundinformationssidan. Den rekommenderade storleken är 664×182 pixlar, och det rekommenderas att använda en transparent bakgrund för bästa visuella resultat. |
Ikon för leverans/upphämtningsplats | Klicka på knappen för att ladda upp en ikon som representerar upphämtnings- eller leveransplatser. Rekommenderad storlek är 72×72 pixlar. |
Ikon för fordonets nuvarande position | Klicka på knappen för att ladda upp en ikon som visar fordonets aktuella position. Rekommenderad storlek är 72×72 pixlar. |
Font URL | En URL-länk till en specifik font för texten på kundinformationssidan. |
Fontnamn | Namnet på det typsnitt som specificeras i Font URL. |
Exempel på kundinformationssida:
Trafikrestriktioner
Det är möjligt att använda ett obegränsat antal trafikrestriktioner för att specificera områden, inklusive kombinationer med rusningstider, där hastigheten bör justeras. Dessa justeringar kommer att beaktas i beräkningarna för ruttoptimering.
För att komma igång, aktivera trafikrestriktioner i fliken Inställningar/Optimering. Definiera även tidsfönster för både morgon- och kvällsrusning.
När du har slutfört dessa steg kan du skapa trafikregioner. Om du vill ändra en befintlig region kan du välja:
- Redigera trafikfaktorer för att justera hastigheterna för regionen.
- Redigera trafikregion för att ändra kartområdet för regionen.
Klicka på Lägg till ny trafikregion under listan för att skapa en ny trafikregion.
Ge trafikregionen ett namn och lägg till en valfri beskrivning om du vill. Klicka sedan på Skapa trafikregion. Detta öppnar nästa fönster, där du kan definiera området genom att rita linjer på kartan. Zooma in på ditt område och använd ritverktyget för att ansluta linjerna och skapa det önskade området.
Använd linjer för att definiera det område där du vill sätta specifika hastighetsbegränsningar. Varje trafikregion bör täcka endast ett område. Om du har flera separata områden, skapa en ny region för varje. När du är klar med att rita linjerna kommer det kartlagda området att skuggas. Klicka sedan på Spara kartområde
När du har sparat det kartlagda området kommer du att ledas till sidan där du kan justera hastigheterna. Som standard är alla hastigheter inställda på 100%, men du kan ändra dem med hjälp av tre reglage:
- Normalhastighet: Bestämmer körhastigheten utanför både morgon- och kvällstrafiktoppar.
- Morgontoppar: Sätter körhastigheten under den angivna morgonrusningstiden som definieras i Inställningar/ Optimering.
- Kvällstoppar: Sätter körhastigheten under den angivna kvällsrusningstiden som definieras i Inställningar/ Optimering.
Skicka anpassade meddelanden till kunder
Du har möjlighet att skicka anpassade meddelanden via SMS eller e-post. Denna funktion kan aktiveras från olika rutter eller nås manuellt genom att klicka på Meddelanden i huvudmenyn. Den primära skillnaden är att när funktionen aktiveras från en rutt, behöver du inte manuellt välja kunder på denna sida.
Du kan skapa meddelanden ad-hoc eller använda mallar för enkelhetens skull.
Meddelandefunktionen är särskilt användbar när du behöver skicka meddelanden manuellt på grund av förseningar på en rutt eller av andra skäl, och vill nå ut till alla återstående kunder.
Meddelanden kan skickas som SMS, e-post, eller en kombination av båda. Observera att SMS-meddelanden som överstiger 140 tecken kommer att räknas som fler än ett (1) meddelande. Beräkningen av meddelandets längd som visas i den gula rutan är en ungefärlig uppskattning. Den exakta längden på meddelandet kommer att variera mellan olika kundordrar.
Skriva ett meddelande
För att skapa ett ad-hoc-meddelande, skriv bara in den önskade texten i den stora meddelanderutan. Alternativt kan du använda platshållare för att hämta information från kundordern, såsom mottagarens namn eller avsändarens namn. För vägledning om tillgängliga platshållare, klicka på den blå Info-knappen.
Om du har skapat mallar kan du nå dem genom att klicka på Meddelandemallar och välja mallen från listan längst ner på sidan.
För att skicka meddelandet behöver du välja de avsedda mottagarna, om inte meddelandet aktiveras från en rutt, som förklaras nedan.
Skapa en meddelandemall
Att förbereda meddelandemallar i förväg erbjuder en mycket effektiv metod för att säkerställa snabb och exakt kommunikation när situationen kräver det. Dessa mallar är särskilt fördelaktiga när tiden är knapp och minskar risken för att glömma viktig information.
För att skapa en ny meddelandemall, följ dessa steg:
- Klicka på knappen Meddelandemallar.
- Välj språket för malltexten.
- Ge en kort beskrivning av din mall. Detta hjälper dig att välja rätt mall från meddelandelistan.
- Skriv själva meddelandemallen som kommer att skickas till kunden. Du kan naturligtvis använda platshållare i dina mallar, och dessa visas i den blå rutan till höger.
- När du har slutfört mallen, klicka på knappen Lägg till ny meddelandemall.
Mallen kommer nu att vara tillgänglig under formuläret för att skapa nya meddelanden.
För att skicka meddelandet måste du välja kunder, om det inte utlöses från en rutt, vilket förklaras nedan.
Välja kunder
För att manuellt välja kunder, följ dessa steg:
- Börja med att klicka på Välj kunder.
- Ange namnet på den rutt du söker efter; i det angivna exemplet heter rutten ”GHI345”.
- Därefter behöver du specificera vilka kunder från den rutten du vill skicka meddelanden till genom att välja deras status. I exemplet har endast obehandlade kunder valts, vilket visas med den gröna knappen i kolumnen Lägg till beroende på status.
För att granska och ta bort valda kunder, klicka helt enkelt på knappen Visa urval. För att ta bort en kund, klicka på den röda knappen Ta bort som finns till höger i kundorderlinjen.